---

You are here

Joi, 24.02.2022, la sediul prefecturii județului Brașov, a avut loc o întâlnire care a avut ca scop detalierea informațiilor referitoare la traseul autostrăzii Brașov - Bacău. La întâlnire au participat prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin VĂSII, reprezentanți ai CNAIR, ai Consiliului Județean Brașov, ai Primăriei Hărman și reprezentantul petiționarilor din zona localității Podu Olt, comuna Hărman.

În cadrul ședinței au fost lamurite mai multe aspecte legate de procesul de alegere a culoarului pentru autostradă și au fost clarificate mai multe informații vehiculate în spațiul public, cum ar fi: pe traseul autostrăzii, în localitatea Podu Olt, nu vor fi demolate aproximativ 50 de case, digurile de apărare ale localității nu vor fi afectate de construirea autostrăzii, drumurile afectate de autostradă vor avea continuitate prin construirea de pasaje subterane sau peste autostradă și multe altele.

De asemenea, subliniem faptul că în procesul de implementare al acestui obiectiv se vor lua toate măsurile necesare pentru a reduce la maxim disconfortul creat zonelor tranzitate de autostradă.

Traseul autostrăzii a fost stabilit în procesul de elaborare al studiului de fezabilitate, parcurgând toate etapele tehnice și legale prevăzute. Astfel, în procesul de alegere optimă a traseului final, CNAIR, împreună cu autoritățile publice locale implicate, a parcurs un amplu proces de analiză, consultare și definitivare. Mai mult, avizarea în CTE - CNAIR a traseului final a fost posibilă doar după emiterea tuturor avizelor și planurilor de urbanism necesare de către autoritățile locale interesate de dezvoltarea acestui obiectiv.

Menționăm că modificarea traseului avizat este posibilă doar în ipoteza anulării unor acte administrative emise de către autoritățile locale implicate în proiect și cu suportarea cheltuielilor deja efectuate ca plată a fazei AMC, 707.377,42 lei fără T.V.A, reprezentând plata a 5% contravaloare AMC.

În finalul întâlnirii s-a stabilit că petiționarii vor primi toate explicațiile solicitate în scris, apoi se va organiza o nouă întâlnire pentru clarificarea ultimelor detalii.