---

Eşti aici

An curent

Arhiva

Comunicat de presă 13.12.2016

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere aduce în atenție faptul că Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul 12 decembrie 2016, ora 1600 – 13 decembrie 2016, ora 1400, o informare meteorologică de intensificări ale vântului, ninsori viscolite mai ales la munte şi răcire accentuată. La munte, mai ales la altitudini mari, se preconizează că rafalele vor depăși 80-90 km/h și va fi viscol. În Moldova, Dobrogea și Muntenia (inclusiv în zona municipiului București), local, vântul va depăși la rafală 50-60 km/h, viscolind trecător ninsoarea.

Pe parcursul nopţii 12 decembrie/13 decembrie, au fost semnalate intensificări ale vântului în toată ţara, cu precădere în sudul Transilvaniei, Moldova şi Muntenia. De asemenea, precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, vânt cu intensificări în majoritatea regiunilor.

În aceste condiţii, precizăm că pe reţeaua de drumuri nationale si autostrăzi s-a acţionat cu 962 autoutilaje si s-au răspândit 6369,5 tone de material antiderapant şi 1,2 tone CaCl.

Menționăm că activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din ţară, CNAIR SA acţionând la nivelul tuturor direcţiilor regionale de drumuri şi poduri prin răspândirea de material antideparant. La această oră, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza  vremii nefavorabile.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpada s-a așternut deja, recomadăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite.

Reamintim respectarea regulilor de circulație și a restricțiilor ce se impun în zonele cu probleme este primordială.

În acest caz, menționăm că (și la recomandarea IGPR) pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele:

            - reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc;

            - mărirea distanţei în mers;

            - folosirea corespunzătoare a luminilor.

Pe autostrăzi trebuie respectate şi alte reguli specifice:

            - NU opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă!

            - porniţi luminile de avarie în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice și echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!                                                                                                                                                                           

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ si de TWITTER, @CNADNR.