---

Eşti aici

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“

“Autostrada Focșani - Bacău”

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul național de redresare si reziliență, au convenit în data de 15.12.2022, încheierea Contractului de Finanțare nr.15 pentru proiectul „Autostrada Focșani -Bacău” în vederea acordării finanțarii prin Planul Național de Redresare și Rezilientă, Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investitia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.

Obiectivul general ale proiectului: Construcția Autostrăzii Focșani - Bacău.

Obiectivul de investiție face parte din rețeaua rutieră TEN-T Core, Coridorul de conectivitate 2 (Moldova) definit ca fiind legătura pe axa nord – sud între Moldova și Muntenia, dar și între Ucraina/Moldova și Bulgaria în cadrul Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030, aprobat prin HG nr. 1312/30.12.2021 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 666/2016 pentru aprobarea documentului strategic Master Planul General de Transport al României.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  • Construirea a 95.902 km de autostradă, inclusiv 5 noduri rutiere, 84 de poduri, 7 pasaje, 6 spații pentru servicii, 4 parcări de scurtă durată și 3 Centre de Intreținere și Coordonare (CIC).

Descrierea proiectului :

Proiectul își propune să asigure o crestere a mobilitătii pe rețeaua de infrastructură rutieră TEN-T Core, prin reducerea timpului de călătorie, îmbunătățirea condițiilor de călătorie și siguranța traficului, precum și dezvoltarea zonelor pe care autostrada le va servi, precum si economia de combustibil. În prezent, legatura între Focsani si Bacau se realizeaă prin intermediul drumului național DN 2, care are cate o bandă pe sens. DN 2 nu mai ține pasul cu volumele de trafic actuale. Sectoarele de drum conexe proiectului operează în situația existentă la nivel de serviciu D, apropiat de capacitate, datorită cererii crescute înregistrată în special pentru transportul de marfă și pasageri. Acest lucru indică necesitatea unei capacități suplimentare de trafic pentru a satisface cererea actuală și viitoare de trafic în condiții de siguranță și confort, cu viteze de deplasare îmbunătățite

Valoarea totală a  proiectului este de 9.125.281.855.21 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de  3.113.663.700.00 lei, contribuția națională reprezintă 4.562.179.566.15 lei iar TVA aferent reprezintă 1.449.438.589.06 lei.

Durata proiectului:  Contractul de finanțare intră în vigoare și produce efecte de la data semnării acestuia, și nu poate depăsi perioada de implementare a PNRR, respectiv 31.12.2026.

Date de contact:

Cristian PISTOL, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.