---

Eşti aici

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“

“Achiziționarea de sisteme pentru protejarea lucrărilor care efectuează intervenții de urgentă la infrastructura autostrăzilor și de drumuri naționale deschise traficului, tip - Truck mounted attenuator”

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul național de redresare si reziliență, au convenit în data de 30.07.2024, încheierea Contractului de Finanțare nr.56 pentru proiectul Achiziționarea de sisteme pentru protejarea lucrărilor care efectuează intervenții de urgentă la infrastructura autostrăzilor și de drumuri naționale deschise traficului, tip - Truck mounted attenuator”, în vederea acordării finanțarii prin Planul Național de Redresare și Rezilientă, Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C4. Transport sustenabil, Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investitia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.

Obiectivul general ale proiectului: Achiziționarea de sisteme pentru protejarea lucrărilor care efectuează intervenții de urgentă la infrastructura autostrăzilor și de drumuri naționale deschise traficului, tip - Truck mounted attenuator.

Achiziționarea unor utilaje multifuncționale pentru protejarea lucrărilor care efectuează intervenții de urgenta la infrastructura autostrazii, tip “Atenuator montat pe camion (TMA)”, acesta avand rolul de a elimina procesul mecanic de înlăturare de materiale/resturi de pe partea carosabilă, rezultate în urma accidentelor rutiere sau a evenimentelor naturale (calamităti), precum și protejarea lucrărilor care efectuează intervenții de urgență la infrastructura autostrăzii.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  • Eliminarea cazurilor de victimizare, prin accidente rutiere, a personalului care efectuează intervenții de urgentă la infrastructura rutieră pe sectoare de autostrăzi sau drumuri naționale
  • O scădere a numărului de accidente rutiere cauzate de lipsa semnalizării adecvate a unor situații de pericol, precum și evitarea unor congestii de trafic prin crearea premiselor pentru ocolirea de către utilizatori a zonelor afectate.

Descrierea proiectului: Echipamentele mobile de tip TMA reprezintă o alternativă modernă la mijloacele actuale de gestionare a evenimentelor de trafic sau a lucrărilor în desfăsurare. Panoul led pentru mesaje variabile, lațime max. 3000 mm/înaltime, max 3000 mm, reprezintă o alternativă economică pentru becurile standard, contribuind asfel la reducerea consumului de electricitate, iar panoul de comandă, vizibil de la o distantă de 500m, asigură informarea/avertizarea participanților la trafic despre tronsoanele pe cere se execută lucrări de întreținere sau intervenții, ori producerea unor evenimente rutiere sau manifestări meteo ce pot genera situații de pericol, mai ales că acest tip de artere de circulație sunt construite pentru viteze de deplasare superioare.

Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanțare, este de 98,987,086,36 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 29,100,986,43 lei, contribuția națională reprezintă 54,081,439,08 lei iar TVA aferent reprezintă 15,804,6660,85 lei.

Durata proiectului:  Contractul de finanțare intră în vigoare și produce efecte de la data semnării acestuia, și nu poate depăsi perioada de implementare a PNRR, respectiv 31.12.2026.

Date de contact:

Cristian PISTOL, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.