---
---
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“
“Elaborare studiu de fezabilitate și Proiect pentru Autorizarea Execuției Lucrărilor pentru realizarea a 6 pasaje pietonale subterane (DRDP Craiova)”
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul național de redresare si reziliență, au convenit în data de 08.12.2023, încheierea Contractului de Finanțare nr.44 pentru proiectul „Elaborare studiu de fezabilitate si Proiect pentru Autorizarea Executiei Lucrarilor pentru realizarea a 6 pasaje pietonale subterane (DRDP Craiova)” în vederea acordării finanțarii prin Planul Național de Redresare și Rezilienta, Pilonul 1 – Tranzitia spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investitia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.
Obiectivul general ale proiectului: Obiectivul general al PNRR este dezvoltarea României prin realizarea unor proiecte esențiale, care să sprijine reziliența, nivelul de pregătire pentru situații de criză, capacitatea de adaptare și potențialul de creștere, prin reforme majore și investiții cheie cu fonduri din Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Obiectivul specific al proiectului: Obiectivul specific al PNRR este și el corelat cu cel al mecanismului, detaliat în Regulament, și anume de a atrage fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană prin NextGenerationEU în vederea atingerii jaloanelor și a țintelor în materie de reforme și investiții.
Descrierea proiectului:
Amplasamentul propus se află pe DN 7 în zona km 180+900, iar în apropiere se află postul de Poliție, Primăria și Consiliul Local al comunei.
Această zonă este înregistrată în evidențele Poliției Rutiere ca fiind un punct negru ca urmare a accidentelor produse în perioada 2015-2019.
Conform recensamântului efectuat in anul 2015, media zilnica anuală înregistrata în zonă este de 15013 vehicule.
Pentru pietoni este amenajată o trecere din marcaj la aproximativ 200 metri până în amplasament.
În zona amplasamentului propus DN 7 are 2 benzi de circulație, câte una pe fiecare sens.
Pentru fluidizarea traficului rutier și eliminarea posibilității producerii de accidente prin traversarea de către pietoni a drumului național DN 7 prin locuri nepermise, se propune realizarea unui pasaj pietonal subteran.
Amplasamentul propus se află pe DN 7 în centrul orașului Călimănești în apropiere de intersecția cu drumul județean DJ 703G.
În zonă se află un ansamblu de blocuri de locuințe, biserica, școala gimnaziala, liceul tehnologic de turism, piața agro-alimentară și stații pentru transportul public. De asemenea, în zonă se află multe pensiuni frecventate de turiști atât vara cât și iarna.
Pentru pietoni este amenajată în apropierea intersecției dintre DN 7 cu DJ 703G o trecere de pietoni din marcaj, semnalizată cu indicatoare rutiere.
Conform recensământului efectuat în anul 2015, media zilnica anuală înregistrată în zonă este de 15013 vehicule.
În zona amplasamentului propus DN 7 are 2 benzi de circulație, câte una pe fiecare sens.
Pentru fluidizarea traficului rutier și eliminarea posibilității producerii de accidente prin traversarea de către pietoni a drumului național DN 7, se propune realizarea unui pasaj pietonal subteran.
Amplasamentul propus se află pe DN 7 Km 196+600 (E81) în localitatea Căciulata, județul Vâlcea. Este o zonă aglomerată deoarece este stațiune balneară, iar in apropiere se afla și Mănăstirea Cozia.
Conform recensământului efectuat în anul 2015, media zilnică anuală înregistrată în zonă este de 13.270 vehicule.
În zona amplasamentului propus DN 7 are 2 benzi de circulație, câte una pe fiecare sens și parcări stânga dreapta.
Trecerea de pietoni este semnalizată cu marcaje orizontale și semnalizare verticală. Pentru eliminarea traversării drumului național DN 7 de către pietoni prin locuri nepermise, se propune realizarea unui pasaj pietonal subteran.
În zona amplasamentului propus, se află la ieșirea din Municipiul Craiova. Pe partea stângă a drumului DN 65 se afla cartierul Bordei, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani și este în continuă dezvoltare. Accesul spre cartier se face prin strada Drumul Muntenilor care este artera principală a cartierului Bordei.
Locuitorii din zona pot utiliza mijlocele de transport în comun, în zona amplasamentului propus fiind o stație de autobuz și o trecere de pietoni.
Drumul național DN 65 are 4 benzi de circulație, câte 2 pe sens și conform recensamântului efectuat în anul 2015, media zilnică anuală înregistrată în zona amplasamentului propus este de 22810 vehicule.
Pentru fluidizarea traficului și asigurarea continuității circulației rutiere pe DN 65 la ieșirea din Municipiul Craiova, se propune realizarea unui pasaj pietonal subteran.
În zona amplasamentului propus, pe parte dreapta a drumului național DN 65 se afla un cartier de locuințe denumit Cartierul Aeroport.
Pentru locuitorii Cartierului Aeroport, este amenajată o trecere de pietoni din marcaj în apropierea stațiilor de autobuz situate de o parte și de alta a drumului național DN 65. Conform recensământului efectuat în anul 2015, media zilnică anuală înregistrată în zona amplasamentului propus a fost de 22810 vehicule.
Pentru delimitarea sensurilor de mers, în zona amplasamentului propus(DN 65 având 4 benzi de circulatie, cate 2 benzi pe sen) se va monta parapete din beton.
La aproximativ 500 metri de amplasament, la km 6+050, drumul national DN 65 se intersectează cu Centura de Nord a Craiovei (DN 65F) unde urmeaza să se realizeze un pasaj rutier cu finantare PNRR.
Pentru fluidizarea traficului și asigurarea continuității circulației rutiere pe DN 65 între Municipiul Craiova si Aeroportul Craiova / Balș, se propune realizarea unui pasaj pietonal subteran.
Amplasamentului propus se află în dreptul Aeroportului din Craiova, aeroport care este în continuă extindere, traficul viitor fiind estimat la 2 milioane de pasageri anual.
În prezent, traversarea drumului național DN 65 în dreptul Aeroportului Craiova se face neregulamentar. Pentru delimitarea sensurilor de mers, în zona amplasamentului propus(DN 65 având 4 benzi de circulație, câte 2 benzi pe sens) se va monta parapete din beton, în acest fel eliminându-se și posibilitatea traversării neregulamentare a drumului DN 65.
Conform recensământului efectuat în anul 2015, media zilnică anuală înregistrată în zona amplasamentului propus este de 22810 vehicule.
Pentru fluidizarea traficului și asigurarea continuității circulației rutiere pe DN 65 între Municipiul Craiova si Aeroportul Craiova / Balș, se propune realizarea unui pasaj pietonal subteran.
Valoarea totală a proiectului conform Contractului de finanțare este de 2.362.103,20 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 0 lei, contribuția națională reprezintă 1.984.960,66 lei iar TVA aferent reprezintă 377.142,54 lei.
Durata proiectului: Executarea prezentului Contract începe de la data semnării acestuia de către toate parțile (08.12.2023) și încetează la momentul implementării, în integralitate și conform obligațiilor asumate, a obiectivelor Proiectului, dar nu mai tarziu de 31.12.2026.
Date de contact:
Cristian PISTOL, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.
Copyright © 2016 - C.N.A.I.R. S.A