---
---
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“
“Implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu - Holdea”
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul național de redresare si reziliență, au convenit în data de 03.04.2024, încheierea Contractului de Finanțare nr.53 pentru proiectul „Implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu - Holdea”, în vederea acordării finanțarii prin Planul Național de Redresare și Rezilientă, Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C4. Transport sustenabil, Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investitia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.
Obiectivul general ale proiectului: Implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu – Holdea. Realizarea legăturii din punct de vedere a continuității comunicației cu echipamentele/ sistemele ITS implementate pe sectoarele de autostradă A1 Deva - Holdea, A1 Sibiu - Orăștie lot 1, 2 și 3, dar și a celor ce vor fi instalate pe sectorul de autostradă A1 Deva - Orăștie și Bypass Sibiu.
Obiectivele specifice ale proiectului: Reprezintă obținerea Documentației de Avizare Lucrări de Intervenție, implicit a Autorizației de Construire, a Proiectului Tehnic, în conformitate cu HG nr. 907/2016, precum și implementarea sistemului ITS pe sectoarele de autostradă A1 de la Sibiu la Holdea, remedierile necesare (din punct de vedere tehnic, acolo unde este cazul) și realizarea la CIC Săliște a Centrului de Monitorizare și Informare, în vederea integrării, gestionării și monitorizării subsistemelor/ echipamentelor ITS de pe tronsonul de autostradă cuprins între Sibiu și Holdea, în conformitate cu legislația pentru implementarea și integrarea Sistemelor de Transport Inteligente.
Descrierea proiectului: În urma realizării implementării sistemului ITS, rezultă că prin implementarea acestui proiect se va ajunge la o utilizare de 100% a sistemelor ITS pe întreg sectorul de autostradă de la Holdea la Sibiu. Segmentele de autostradă care fac parte integrantă a acestui proiect au, datorită unei istorii diferite de construcție si proiectare, o dotare ITS total diferită de setul minim de servicii ITS. Astfel: Sectorul de autostradă A1 de la Nodul Holdea la Deva (nodul de la Șoimuș) este compus din 2 loturi (Lugoj-Deva lot 3, Lugoj-Deva lot 4) și are o lungime de aproximativ 43 km. Loturile 3 și 4 sunt parte integrantă a coridorului IV paneuropean, care se desfășoară pe teritoriul țării noastre de la Nădlac până la Constanța. Acest sector de autostradă, este dotat cu sisteme ITS (în baza unui alt contract), implementarea acestora făcându-se odată cu construcția autostrăzii, însă fără a fi asigurată și conectarea la un Centru de Monitorizare și Informare (CMI
Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanțare, este de 54,578,389,28 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 36,850,000,00 lei, contribuția națională reprezintă 9,014,192,67 lei iar TVA aferent reprezintă 8,714,196,61 lei.
Durata proiectului: Contractul de finanțare intră în vigoare și produce efecte de la data semnării acestuia, și nu poate depăsi perioada de implementare a PNRR, respectiv 31.12.2026.
Date de contact:
Cristian PISTOL, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.
Copyright © 2016 - C.N.A.I.R. S.A