---

You are here

“PROIECTARE SI EXECUTIE POD UNGHENI”

Project Funded by the European Union through the Connecting Europe Facility (CEF) Program.

Proiect  finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de conectare a Europei (CEF).

 

Comunicat de presă

 

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a primit in data de 20.12.2022 Scrisoarea de informare prin care se face cunoscut ca propunerea a fost acceptata la finantare pentru proiectul “Proiectare si executie pod Ungheni”  prin programul CEF-T-2022-MILMOB — CEF 2 Transport – Adaptarea retelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila- aparare; Pachetul Mobilitate Militara.

 CEF 2 - Pachetul de mobilitate militară promovează acțiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor și echipamentelor militare.

 

Obiectivul general al proiectului este construirea unei noi infrastructuri de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, precum și a unei conexiunii transfrontaliere dintre România și Republica Moldova, pentru a asigura un trafic rutier fluid și o stare tehnică corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare.

 

Obiectivul specific al proiectului este proiectarea si realizarea unui pod cu 2x2 benzi de circulatie, precum și a infrastructurii de acces necesare, conform Aplicatiei de Finantare, parte a Rețelei Centrale TEN-T, pentru utilizarea duală a infrastructurii de transport, în vederea îmbunătățirii mobilitatii atât civilă, cât și militară.

Lungimea totală a podului, punctului transfrontalier și locurilor de parcare adiacente este de 1.000 m, din care lungimea podului este de 261,20 m. Proiectul mai include si realizarea unui tronson de autostrada cu 2x2 benzi de circulatie cu lungimea de 0,5 km care va asigura functionalitatea independenta a podului pana la finalizarea integrala a autostrazii Targu Mures – Targu Neamt – Iasi – Ungheni.

 

Valoarea totală a proiectului este de 32.973.209,00 Euro din care contributia Uniunii Europene este de 16.486.604,50 Euro (valori fara TVA).

 

Data de incepere a Proiectului : iulie 2023.

Durata proiectului: 43 luni.

Date de contact: Cristian PISTOL, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.