---

Eşti aici

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar, a semnat în data de 20.08.2018, Contractul de Finanțare nr. nr. 13, pentru Proiectul ”Construcția Variantei de Ocolire Tecuci”, finanțat prin  Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, OS 2.1-Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE- proiecte noi de investiții, Operațiunea-Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră TEN-T globală.

Localizarea proiectului : județul Galați

Scopul și obiectivele generale ale proiectului

Obiectivele principale ale prezentului proiect sunt:

Construcția a 6,945 km, construirea a 10 podețe, 2 pasaje peste calea ferată și 3 intersecții la nivel: doua de tip giratoriu și una „în cruce”.

Îmbunătățirea condițiilor generale de circulație, ca urmare a realizării rutei de ocolire prin obținerea unor economii de timp semnificative.

Varianta de ocolire are ca scop înlăturarea anumitor probleme cum ar fi : viteză redusă și foarte redusă pentru traficul de traversare de automobile și camioane, congestia traficului urban pe durate care depășesc sensibil „ora de vârf”, aspecte de siguranță, poluarea atmosferică produsă de traficul de camioane în traversare.

Avantajul unei variante ocolitoare este viteza crescută a traficului de tranzit. Acest avantaj rezultă din folosirea unei secțiuni de drum național, cu vitezele legale și medii aferente, în locul unei secțiuni urbane. De asemenea, costurile de călătorie se reduc pentru traficul care tranzitează orașele, care reprezintă în prezent strangulări majore ale traficului, atât pentru pasageri, cât și pentru transportul de marfă, iar condițiile de siguranță ale traficului sunt în mod vizibil imbunătățite.

Construcția variantei de ocolire Tecuci duce la atingerea indicatorului de rezultat 2S11- reducerea timpului mediu de călătorie pe rețeaua rutieră TENT-Globală din cadrul Axei  Prioritare 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, prin obținerea unor economii de timp semnificative de la începutul dării în exploatare a construcției.

Descrierea proiectului:

1. Rezultat asteptat: Accesibilitate crescută a regiunilor cu o conectivitate redusă.

Potențiale efecte negative:

Pierderi, alterări de habitate atât în timpul perioadei de construcție, cât și în timpul perioadei de operare a elementelor de infrastructură rutieră pentru conectarea zonelor izolate la rețeaua TEN-T;

  • Perturbarea faunei (zgomot, calitate aer) și întreruperea conectivității dintre habitate în timpul perioadei de operare;
  • Afectarea populației umane prin zgomotul, vibrațiile și poluarea atmosferică aferente lucrărilor de dezvoltare și modernizare a infrastructurii rutiere sau operării acesteia.

Potențiale efecte pozitive:

  • Promovarea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor în transportul rutier de mărfuri și călători;
  • Reducerea emisiilor poluante prin eliminarea/reducerea blocajelor de trafic ca urmare a reducerii duratelor de transport;
  • Construcția variantei de ocolire va contribui la creșterea mobilității regionale prin devierea traficului de tranzit în afara zonei urbane, ceea ce asigură realizarea unor economii de timp pentru traficul de tranzit și reducerea poluării în localitate.

2. Construcția a 6,945 km, construirea a 10 podețe, 2 pasaje peste calea ferată și 3 intersecții la nivel: două de tip giratoriu și una „în cruce”. Îmbunătățirea condițiilor generale de circulație, ca urmare a realizarii rutei de ocolire.

Valoarea totală a proiectului: 76.555.144,05 lei

Valoarea cofinantarii asigurate de UE:  46.320.594,29 lei

Valoarea finanțării naționale:  15.440.198,08 lei

Data începere proiect: 01.01.2014

Data preconizată a se  finaliza proiectul: 31.12.2022

Contracte (contracte de lucrări):

Contract de executie lucrari VO Tecuci - relicitare

  • valoarea contractului: 51.628.552,30 lei, fără TVA
  • localizare contract: judetul Galați
  • perioada de derulare a contractului:12 luni pentru execuția lucrărilor+24 luni perioada de garanție
  • perioada de execuție: 12 luni pentru execuția lucrărilor
  • data semnare contract: 11.05.2015
  • data ordinului de incepere a lucrărilor : 03.08.2015
  • progres fizic: 56.00 %
  • progres financiar: 33.05 %

Cod proiect: 121490

 


~


Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Date de contact: Narcis Ștefan NEAGA, Director General CNAIR SA., fax: (+4 021) 312.09.84.

 

 

Actualizat la  data 01.02.2019