---

Eşti aici

An curent

Arhiva

Comunicat de presa 10.01.2017

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează că, începând de azi, 10 ianuarie, ora 22:00 și până pe 11 ianuarie, ora 21:00, ANM anunță două CODURI PORTOCALII și un COD GALBEN.

  • CODUL GALBEN are interval de valabilitate 10 ianuarie, ora 21:00 – 11 ianuarie, ora 21:00 și anunță ninsori moderate cantitativ şi local viscolite. Astfel, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.
  • Cele două CODURI PORTOCALII vizează judeţele: Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea. Intervalul de valabilitate este 10 ianuarie, ora 22:00 - 11 ianuarie, ora 15:00 și anunță viscol puternic și polei. Vor fi intervale cu rafale de vânt de 70...80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte. De asemenea, vizibilitatea va fi redusă sub 50 m în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea.

În intervalul menţionat în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

În aceste condiţii CNAIR SA va acţiona în conformitate cu programul stabilit, în vederea asigurării condiţiilor optime de trafic la nivelul tuturor direcţiilor regionale de drumuri şi poduri.

De asemenea, în condiţii meteo extreme de Cod Galben şi Portocaliu, conform Protocolului comun cu Poliţia Rutieră, dacă va fi cazul, se va lua decizia închiderii unor sectoare de drum. Acest demers este necesar atât pentru desfăşurarea activităţii de deszăpezire, cât mai ales pentru siguranţa participanţilor la trafic. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Ținând cont de condiţiile de iarnă, este obligatorie echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite.

CNAIR recomandă că pentru evitarea unor riscuri majore deplasarea să se facă doar în cazuri excepționale.

Menţionăm că intervenţia în timp util a utilajelor de deszăpezire este condiţionată şi de respectarea de către participanţii la trafic a tuturor regulilor de circulație și a restricțiilor impuse.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.

CNAIR